Het werkklimaat, een unieke omgeving!

Elke organisatie vormt een unieke leefomgeving met een eigen dynamiek, een eigen sociaal klimaat en een eigen waarden/normen-cultuur. Deze unieke leefomgeving kennen we als het Werkklimaat.

Een goede technieker in bedrijf A is daarom niet noodzakelijk een goede technieker in bedrijf B is omdat hij misschien niet kan wennen aan het sociale klimaat of een heel ander werkritme kende.

Een werknemer die na twee jaar nog steeds fluitend naar het werk gaat in een call center vindt zijn/haar plekje daar niet enkel vanwege het takenpakket (intrinsieke motivatie) maar evengoed omwille van het heersende werkklimaat (sfeer, baas, regels, collega’s..). We noemen dit een “double fit”.

Uit de combinatie van deze twee zaken ontstaan de negen gedragsprocessen. De gedragsprocessen worden visueel voorgesteld door de matrix hieronder.

Voor elk van de negen gedragsprocessen krijg je een score van 1 tot 10. Een één wil zeggen dat je er van nature uit weinig energie insteekt. Een tien wil dan weer zeggen dat je er van nature uit veel energie insteekt en er veel van terugkrijgt.

Wanneer je taken moet uitvoeren die nauw aansluiten bij de gedragsprocessen waarop je hoog scoort, zullen deze je weinig energie kosten, zal je hierin uitblinken en deze met plezier uitvoeren.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem contact met ons op of laat je gegevens achter zodat we samen kunnen werken aan oplossingen voor je organisatie!