Blog

Thuiswerk: een zegen of vloek?

(Gedeeltelijk) van thuis uit werken is voor velen het nieuwe normaal. Er zijn veel voordelen aan thuiswerk. Je spendeert geen uren in de file, het kan zorgen voor een betere werk-privé balans en je kan flexibeler te werk gaan.

Sommigen ervaren thuiswerk als een zegen, maar dit is niet voor iedereen van toepassing.

Sommige mensen kan je blij maken met thuiswerk en hun motivatie- & prestatiecurve zal stijgen. Maar, opgelet: anderen kan je er mee straffen en hun prestatiecurve zal dalen, en erger nog, zij zullen uiteindelijk andere (socialere) oorden opzoeken…

“Wees met andere woorden voorzichtig met het ‘cadeau’ van thuiswerk!”

Hoe kom je te weten wie je met thuiswerk kan belonen?

Dankzij de resultaten van persoonlijkheidstest BasicProfileScreen® kunnen we nu meten voor wie thuiswerk een zegen is. Op basis van deze resultaten kan je een optimale verdeling maken wie je van thuis laat werken en wie je (op regelmatige basis) best op kantoor laat werken. Deze ‘thuiswerk-match’ is mee opgenomen in ons uitgebreid rapport.

Meer informatie over BasicProfileScreen®? Dat vind je hier!

Wens je meer te weten? Contacteer ons vrijblijvend hier!

Bijkomende diensten

Het uitgebreid rapport met de resultaten van de professionele persoonlijkheid van je kandidaat/medewerker is meteen na het invullen beschikbaar in het digitaal portaal. Hiermee kan je zelf aan de slag gaan en objectieve HR-beslissingen nemen.

We bieden bijkomende toelichting op maat aan bij het uitgebreid rapport.

Wens je carrière advies? Dan bekijken we dit samen met jou om je te begeleiden de job te vinden die perfect bij je past op basis van je intrinsieke motivatie.

Er is eveneens de mogelijkheid om opleidingen aan te vragen over het gebruik en interpretatie van de resultaten. Dankzij deze opleiding kan je personeel nog beter aan de slag met de resultaten.

BasicProfileScreen kan ook worden ingezet voor de samenstelling van een topteam en voor conflictoplossing.

Wens je meer informatie? Contacteer ons vrijblijvend!

Test ingevuld, en nu?

Het uitgebreid rapport is meteen na het invullen van BasicProfileScreen beschikbaar voor de opdrachtgever in het digitaal portaal. Deze resultaten zijn niet alleen voor de opdrachtgever belangrijk, maar ook voor de kandidaat die de test heeft ingevuld.

Iedereen die de professionele persoonlijkheidstest BasicProfileScreen invult, ontvangt een korte versie van de resultaten. Hierbij krijg je de BasicProfileScreen matrix te zien en de score op de negen competenties.

Hoe interpreteer je alle werkwoorden van de matrix?

“Dynamiek”

Verkennen gaat over de behoefte aan uitdaging en de nieuwsgierigheid naar het ongekende.
Remmen toont de behoefte aan de zekerheid en voorspelbaarheid van de vertrouwde wereld of het verlangen naar veiligheid en geborgenheid.
Sturen weerspiegelt de behoefte om zelf je (werk)agenda in te delen en je ruimte te bepalen.

“Sociaal”

Zenden toont onze drang om te praten en ons te tonen.
Ontvangen geeft onze drang weer om te luisteren en te observeren om zo informatie te vergaren.
Dicteren weerspiegelt onze drang om onze eigenwaarde te bestendigen. We communiceren zelfzeker en functioneel om onze wil op te leggen en sociale controle te verwerven.

“Functioneel”

Doen betekent plezier vinden in handenarbeid en fysieke actie.
Denken betekent abstractie maken van het hier-en-nu en zoeken naar rationele logica en cijfermatige wetmatigheden. Hiermee doorgronden we materie en structuur en kunnen we theoretische concepten bedenken.
Noteren betekent plezier vinden in het documenteren en beheren van de eigen activiteiten.

Wens je meer informatie of bijkomende toelichting? Contacteer ons vrijblijvend!

Hoe gaan we te werk?

Het verhaal dat we samen schrijven met de klant begint digitaal. We werken met een digitaal portaal van waaruit je zelf uitnodigingen kan versturen naar kandidaten/personeelsleden om de persoonlijkheidstest in te vullen.

Van zodra de test is ingevuld, verschijnt het uitgebreid rapport meteen in het digitaal portaal. Je ontvangt een verwittiging dat het uitgebreid rapport beschikbaar is en de persoon die de test heeft ingevuld ontvangt een beknopte kopie van de resultaten.

Op basis van het uitgebreid rapport kan je zelf aan de slag gaan en je HR-beslissingen op een objectieve manier nemen.

Bovenop het uitgebreid rapport bieden we bijkomende consulting diensten aan, zoals bijkomende toelichting bij het resultaat. Hierbij werken we op maat van wat je zoekt.

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie hier.

Toepassingen BasicProfileScreen

De resultaten van persoonlijkheidstest BasicProfileScreen kunnen op verschillende manieren worden toegepast in alle stappen van het HR-proces.

De job-fit match is de meest gebruikte toepassing. Hierbij kan je van zowel kandidaten als medewerkers de professionele persoonlijkheid in kaart brengen en nagaan of de job aansluit bij de competenties en intrinsieke motivatie van de persoon.

Onlangs is de thuiswerk-match erbij gekomen. Deze match toont aan in welke mate iemand gelukkig wordt door van thuis uit te werken. De uitgebreide informatie vind je hier.

Andere toepassingen zijn:

  • Carrière advies
  • Teamanalyse
  • Conflictoplossing
  • Begeleiden van veranderingsprocessen

Benieuwd naar de mogelijkheden? Contacteer ons vrijblijvend hier.

Haal het meeste uit je werknemers!

Hoe hou je medewerkers gemotiveerd in tijde van Corona (en haal je hier zelfs het beste uit)?

Om als bedrijf zo goed (en zo gezond) mogelijk door deze Corona-crisis te komen, hebben we van de overheid allerhande maatregelen en informatie gekregen. Anderhalve meter afstand op het werk, bureau’s voldoende ontsmetten, mondmaskers dragen enzovoort. Dit is allemaal goed om ons fysisch te beschermen tegen het virus, maar we vergeten soms ook nog een andere , minstens even belangrijke , dimensie:

Het mentaal functioneren

Hoe beschermen we onze medewerkers optimaal tegen demotivatie, burn-out en daling in productiviteit ten gevolge van deze Corona crisis en kunnen we het mentaal welzijn van onze werknemers optimaal ondersteunen?

Eerst en vooral is het belangrijk om ons bewust te zijn van de mooie diversiteit op de werkvloer. Elk personeelslid heeft een unieke persoonlijkheid met hieraan unieke kernkwaliteiten en interne motivaties verbonden. De kunst om personeel professioneel te begeleiden in moeilijke tijden van verandering en hier het beste uit te halen, ligt in het ontdekken van deze uniekheid, deze onder de loep te nemen en een individuele aanpak op te stellen.

Dat klikt niet eenvoudig. Deze aanpak mag dan wel ideaal zijn, maar vraagt ook heel veel inzicht, empathie, kennis en tijd. En hoe begin je hier zelfs aan? Gelukkig kunnen we dit proces vereenvoudigen dankzij een snelle tool en wetenschappelijk inzicht dat al jaren zijn nut heeft bewezen.

De 9 dimensies van interne motivatie

De persoonlijkheid of interne motivatie van mensen kunnen we opdelen in 9 dimensies. Aan de hand van de combinaties van deze dimensies en de hoogste/laagste score’s, kunnen we een ideale aanpak voorzien.

Neem hier een kijkje voor meer informatie over de zogenaamde 9 dimensies van interne motivatie’: link

Het gevolg?

Gemotiveerd personeel die door deze crisis de negatieve zaken tot mooie nieuwe mogelijkheden en uitdagingen kunnen omkeren. Wanneer deze mogelijkheden gekoppeld kunnen worden aan de juiste combinatie van rol/persoon, kan het bedrijf het beste halen uit deze crisis.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden die je direct in de praktijk kan toepassen:

Is je werknemer een lage Zender? Dan vindt deze persoon het helemaal niet erg om nu rustig solitair te werken. Integendeel zelfs. In een omgeving zonder andere mensen die hen kunnen afleiden, zijn lage zenders het meest productief. Laat deze mensen dus zeker thuiswerk doen of op een bureau afgezonderd werken. Je zult verbaasd zijn van het resultaat!

Is je werknemer een hoge Stuurder? Deze dimensie geeft aan dat een persoon heel graag zelf aan het stuur staat en de touwtjes over zijn eigen tijd- en leefruimte stevig in de hand wilt hebben. Deze personen kan je perfect thuiswerk laten doen. Dit doen ze maar al te graag. Dankzij hun eigen hoge plichtsbewustzijn en zelfredzaamheid gaat dit perfect. Geef de persoon een paar taken/doelen, en laat deze het zelf uitwerken op zijn/haar eigen tijdsindeling. Op deze manier is de Hoge Stuurder het meest productief en gelukkig, en geeft je deze persoon ineens ook de perfect voedingsbodem om zijn/haar talenten verder te ontwikkelen!

Is je werknemer een lage Stuurder? Deze persoon heeft dan liever dat andere mensen zeggen wat hij/zij moet doen. Zorg er dan nu zeker voor dat je extra duidelijke instructies geeft aan deze persoon. Maak bv. een lijst van alle taken die verwacht worden om te doen inclusief deadlines. Pols regelmatig of instructies onduidelijk zijn en alles lukt. Thuiswerk is hier minder aangeraden. Wanneer een Lage Stuurder effectief wordt geleid, gaat hij met heel veel plezier en zonder stress mee op pad.

Is je werknemer een hoge Remmer? Hoge Remmers zijn de personen op je werkvloer die zich het moeilijkste zullen aanpassen en kunnen omgaan met deze veranderingen. Het is belangrijk dat je voor deze groep mensen het meeste oog hebt. Hoe meer veiligheid je deze mensen kan bieden, hoe beter ze zich zullen voelen. Breng de veranderingen in hun werkschema of omgeving rustig aan met focus op de zaken die hetzelfde gaan blijven. Geef een zo duidelijk mogelijke uitleg en doe dit niet last-minute. Bezorg hen een rooster met de nieuwe werktijden en probeer je hier zelf ook zo goed mogelijk aan te houden. Geef hen nu geen nieuwe uitdagingen er nog eens bij, en behoud zoveel mogelijk routine. Het kan goed zijn om deze persoon thuis werk te laten doen, aangezien dit een vertrouwde omgeving is. Vraag regelmatig empathisch hoe het met hen gaat, wat er beter kan en hou hier in de mate van het mogelijke rekening mee. Zo neemt hun angst en stress voor verandering af en ondersteun je zo mee het mentale welzijn van je personeel. Als je hun veilig en zeker kan doen voelen, kan je er 100% zeker van zijn dat ze hun werk tot in de puntjes gaan doen voor jou!

Is je werknemer een hoge zender? Zorg er dan voor dat deze medewerker genoeg contact met anderen kunnen blijven houden. Ook al doen ze thuiswerk, zorg dat je digitaal in contact kunt blijven. Werk eens samen via een videocall, blijf in contact d.m.v. bijvoorbeeld Google Hangouts en bel regelmatig eens om te horen hoe de zaken verlopen (en om eens een koffiekletsje te doen). Luister vooral naar hen zonder te onderbreken. Wanneer het niet noodzakelijk is om deze thuis te laten werken kun je dit best ook niet doen. Het is beter om een hoge Zender met respectering van social-distancing regels samen op bureau te laten werken. In een sociale omgeving en door zijn/haar ideeën af te toetsen op andere mensen, kan een Hoge Zender helemaal openbloeien in zijn/haar productiviteit en welzijn.

Is je werknemer een hoge verkenner? Deze personen houden van nieuwe uitdagingen en verandering! Doorgaans gaan ze zich goed kunnen aanpassen aan de huidige realiteit en ze vinden het fijn dat het routine op het werk eens wordt doorbroken. Ze kunnen echter door de lockdown op hun honger blijven zitten voor nieuwe ‘avonturen’. Gewoon thuis zitten en niets nieuws kunnen gaan doen kan voor hun mentaal wel zwaar beginnen wegen. Geef deze mensen op het werk maar nieuwe en goede uitdagingen. Dit gaan ze enorm waarderen en ze gaan zich (zeker nu) er helemaal in kunnen smijten!

Dit zijn maar een aantal voorbeelden. Over alle 9 dimensies kan wel iets gezegd worden en wanneer we gaan kijken naar alle combinaties die we kunnen maken met deze dimensies, zijn we in staat om voor een persoon een perfect op maat gemaakte aanpak vinden.

Dit is niet alleen handig voor een manager, maar ook voor de persoon zelf. Deze zelfkennis is een grote stap in zelfontplooiing, talent ontwikkeling en algemeen welzijn. Een win-win dus voor iedereen!

Op deze manier kan je bedrijf van deze crisis een heel groot leer-en groei moment maken.

Zoals Einstein ooit zei: ‘In the midst of every crisis, lies great opportunity’.

Wil je graag meer informatie en gedetailleerdere tips & tricks? Stuur ons dan snel een vrijblijvend berichtje of contacteer ons hier!

Confucius

Ons doel bij Aperocon is om de juiste personen te matchen met de juiste rol door te focussen op de intrinsieke motivatie.

Kom te weten wat je personeel/kandidaten gelukkig maakt in een professionele context en de glimlach bij het werk volgt automatisch.

Neem contact met ons op via onderstaand formulier en dan werken we samen aan een oplossing op maat om je personeel zo gelukkig mogelijk te maken!

Contacteer ons!